perjantai 21. heinäkuuta 2017

Nihkeää ja vähän palautetta

Pari viikkoa sitten olin viittä vaille valmis kirjoittamaan postauksen missä valitan siitä, kun teksti ei suju. Sitten koin pienen valaistuksen tiettyyn ongelmaan liittyen ja ongelma väistyi. Tämä viikko on ollut taas nihkeää enkä tiedä miksi. 
 
Olen tässä vuosien varrella oppinut yhden asian omasta prosessista ja se on, että kun teksti tökkii ja kirjoittaminen on vaikeaa, se johtuu yleensä siitä, että juonessa on ongelma. Valitettavasti en pysty tarkentamaan sitä tämän enempää. Tiedän vain sen, että joku ei nyt toimi. 
 
Toissa päivänä kirjoitin raakatekstiä, mutta vanhan editoiminen ei onnistunut lainkaan. Eilen heräsin taas liian aikaisten ja editoin loppuun ne kaksi lukua jotka tuotti edellisenä päivänä ongelmia. Ehkä nihkeyden syy oli tällä kertaa vain yleinen väsymys, sillä ei teksti mitenkään erityisen paljon muuttunut. 
 
Tämän viikon kirjoitustavoitteissa on jäljellä vain yhden kohtauksen raakateksti. Sitten voin pistää tämän osan tekstiä tauolle ja alkaa miettimään tarinan toista puoliskoa. Kellotornissa on kaksi pääkertojaa ja nyt on valmiina vain K:n osuudet. 

 Eilen sain palautetta E:stä joka sai miettimään, mutta myös uskomaan, että ehkä siitä vielä joskus tulee jotain. Palautteessa oli kolme muutosta, jotka ainakin haluan toteuttaa. Tekstillisesti nämä ei ole isoja, mutta lopputulos olisi hahmojen motiivien kannalta selkeämpiä. Nyt tietenkin toivon, että olisin saanut palautteen ennen kuin laitoin tekstin kustantamoille, mutta minkäs teet. 

En aio nyt heti ryhtyä toimeen vaan mietin vielä palautetta ja odotan kustantamojen vastausta. Jos sieltä tulee ei, niin sittenhän olen vapaa muokkaamaan jos kyllä niin sitten voin ehdotella näiden muutosten tekemistä.

4 kommenttia:

 1. Nihkeät kirjoituspäivät ovat kyllä pahimpia. Huomaan että kirjoitusaika menee silloin paljon enemmän uudelleenlukemiseen ja tulee sellainen paniikinomainen tarve etsiä tekstistä "helvetin hyvä kohtaus", jotta uskoo taas ylipäätään osaavansa kirjoittaa. O.o'

  Harvaa tekstiä ei editoida juuri ollenkaan kustantamolle lähdön jälkeen, joten eiköhän uusia ideoita pääse toteuttamaan, vaikka kustannustoimittaja tekstistä kiinnostuisikin. :)

  Ja nyt alkoi kiinnostaa Kellotornisi. Onko käsis jaettu useampaan osaan, jossa on aina oma kertojansa vai ovatko kertojat tarinassa vuorotellen? Jos kyseessä on jälkimmäinen vaihtoehto, miten onnistuu kirjoittaa vain yksi kertoja kerrallaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellotornissa on kaksi pääkertojaa ja muutamia yksittäisiä lukuja muutaman muun henkilön näkökulmasta. Pystyn kirjoittamaan K:n ja F:n osuudet erikseen koska heidän tarinansa alkavat eri lähtökohdista. Kumpikin selvittelee taholtaan tapahtumaa, joka myöhemmin linkittyy yhteen. Tiedän, miten tarina loppuu sekä muutamia kohtauksia kun tarinat limittyvät, mutta nyt olisi tarkoitus saada F:n tarina siihen pisteeseen, että se risteää K:n kanssa.

   Kun sanon, että K:n osuus on valmis, niin se on sitä vain tavallaan. Sitten kun F:n osuudesta on ensimmäinen versio olemassa voin alkaa miettimään tarkemmin, miten sidon ne tiiviimmin yhteen.

   Samaa tein E:n kanssa. Siinä on yksi kertoja mutta aikatasoja oli kaksi (lapsuus ja nykypäivä). Vaikka nämä kaksi tasoa ovat juonen kannalta nidottu yhteen, kirjoitin ne erikseen ja yhdistin vasta myöhemmin. Ei minulla olisi riittänyt aivokapasiteetti siihen, että olisin heti kirjoittanut ne rinnakkain. Kirjoittamisen kannalta oli myös hyvä pystyä upottautumaan kokonaan yhteen aikatasoon (tai Kellotornin kohdalla yhteen henkilöön), ennen kuin siirtyy seuraavaan.

   Varmaan on niitäkin jotka pystyvät suunnittelemaan kaiken kerralla ja kirjoittavat ne sitten vuoron perään. Omalla kohdalla en usko, että olisi onnistunut. Luultavasti siinä olisi käynyt vain niin, että kaikki olisi hajonnut käsiin :)

   Poista
 2. Tsemppiä! Nihkeät kirjoituspäivät ovat ikäviä, varsinkin jos niitä osuu useampi perätysten. Painin usein tämän ongelman kanssa, mutta lopulta palaset alkavat taas loksahdella paikoilleen.

  Veikkaan myös, että tekstiä editoidaan vielä senkin jälkeen, jos kustantamo on sen hyväksynyt. Toivotaan, että joku kustantaja siihen tarttuisi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä! Joo. Ikäviähän nuo nihkeät päivät on, mutta sitten kun se sujuu se on niin sen arvoista :)

   Poista