lauantai 28. helmikuuta 2015

Kiire

Miksi minulla on aina niin kova kiire kaiken kanssa mitä teen?
Kiire lukea kirja loppuun jotta voin aloittaa uuden, tai kiire saada A2 ensimmäinen versio valmiiksi. Pitäisi osata nauttia enemmän siitä, että lukee hitaasti, tai siitä että saa työstää A2:sta rauhassa.

Sekä Rooibos että Elina kirjoittivat aikatauluista ja se sai miettimään omiani. A2:sen deadline on minun asettama, eikä tiukalle aikataululle ole mitään muuta järkiselitystä kuin se, että haluan nähdä tarinan semivalmiina. Huomenna on jo maaliskuu, en voi ymmärtää miten se on mahdollista kun joulu oli ihan äsken. Voin vannoa että A2:sen ensimmäinen versio ei ole toukokuun lopussa valmiina, kuten tammikuussa vielä suunnittelin. Ei varsinkaan jos meinaan pyhittää koko ensikuun, ensimmäisen 20 000 sanan editoimiseen.

Sain tänään A:n toisen lukijapalautteen. Ympäripyöreästi se oli hyvin samanlainen kuin aikaisemmin saamani, eli alku ei vedä mukaansa ja on raskasta lukea. Kankean alun jälkeen, tarina kuitenkin lähtee hyvin käyntiin ja on mielenkiintoinen. Ensimmäisessä palautteessa eriteltiin se, mikä teki alusta niin vaikealukuisen, joten kunhan joskus palaan A:n maailmaan, revin alun auki ja kirjoitan sen uudelleen. Tämänpäiväisessä palautteessa esille nostettiin myös suurin epävarmuuteni kirjoittamisen suhteen, eli sen että tekstistäni huomaa ettei Suomi ole äidinkieleni. Sitä ei huomaa puheesta, mutta kirjoitettu teksti ei ole yhtä armollinen. Vaikeinta tässä ”vammassa” on se, että omia virheitä ei näe. Sanoja voi tuijottaa koko päivän, näkemättä vääriä taivutusmuotoja tai sanajärjestyksiä. Voin kuvitella, että niille joille kieli on hallussa, tätä on vaikea ymmärtää. Miten niitä virheitä ei voi olla näkemättä? Mutta uskokaa kun sanon, että kyllä voi. Tässä sitten lisäsyy siihen, miksi minun pitää hidastaa kirjoitusvauhtiani. Mitä nopeammin naputtelen, sitä enemmän teen virheitä ja sitä suurempi työ minulla on editointivaiheessa.

Lukuhaaste on tämän viikonlopun tauolla. Seuraava kirja oli jo lainattuna, mutta se oli pakko palauttaa koska en olisi mitenkään ehtinyt lukemaan sitä ennen eräpäivää. Toisen menetin sen takia että yritin keplotella eräpäivillä pitämällä kirjaa varaushyllyssä viimeiseen asti ja tietenkin sitten unohdin lainata sen ajoissa.

Tällä hetkellä luen Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen ”Kirjablogikirja: Rivien välissä”. Jotenkin ihanaa lukea kirjaa sellaisista blogeista joita tykkää seurata. Ensi viikolla jatkan lukuhaastetta, minulle on saapumassa muutama varaus joista ainakin yksi liittyi haasteeseen.