sunnuntai 18. tammikuuta 2015

LautturiAluksi tunnustus etten taida olla ihan tämän kirjan kohdeyleisöä, en lue paljon nuortenkirjoja, eikä spekulatiivinen fiktio ole minulle tuttu genrenä.

Kai oli hahmona mielenkiintoinen mutta minulle hän jäi etäiseksi, ainakin aluksi. Ira tuli omassa osuudessaan heti enemmän iholle ja oli hahmona puhuttelevampi. Kain sisälle tunsin pääseväni vasta sitten kun hänen ja Iran yhteinen osuus alkoi.

Vaikka kirja oli hyvä, niin se mitä jäin ehkä hiukan kaipaamaan oli enemmän yksityiskohtia. Olisin esimerkiksi mielelläni lukenut lisää Kain kotipuolesta. Huomasin jääväni miettimään paljon millaista siellä oli. Miksi siellä esimerkiksi puhutaan kirjakieltä ja suomea, miksei jotain yleistä kieltä mitä kaikki sielut ymmärtää vai joutuuko tähän tiettyyn virtaan vain suomalaiset vainaat? Elääkö Kain väki yhtä pitkään kuin ihmiset maanpäällä? Vanhenevatko he hitaammin/nopeammin? Ja mitä tapahtuu kun he kuolevat? Oletan että he kuolevat jos heitä kerta voi syntyä lisää. Muutenhan paikka ylikansoittuu.

Toinen mistä olisin halunnut lukea enemmän oli se miten Kai koki meidän maailman. Näitä Kain kokemuksia kuvailtiin hiukan, mutta lisääkin olisi voinut olla. Olisin hyvin voinut lukenut vaikka 20 sivua ihan vain tästä aiheesta koska koen itse tällaiset asiat mielenkiintoisiksi. Mikä oli todella hyvin kuvattu, oli se kun Kai nousi virrasta. Kuinka vaatteet liimautuivat ihoon ja hänellä oli kylmä ja sitä vähän itsekin jännitti että miten hän selviää, mutta sitten kaikki tuntui tapahtuvan liian helposti. Se miten hän löysi setänsä asunnon, miten rapun ovi ei ollut lukossa ja miten kätevästi sedällä oli suhteita että Kai sai henkilötunnuksen ja pääsi aloittamaan koulun. Tämä henkilötunnuksen puuttuminen oli yksi asia mitä mietin kun Kai käveli kylmissään ulkona, Suomessa kun ei voi oikein tehdä mitään ilman sitä. Myös Eeron elämää olisi voinut avata enemmän, miten hän selvisi ja päätyi sinne missä nyt on.

Kun tästä alkusäädöstä päästiin ohi tarina eteni sujuvasti eteenpäin. En voi olla hehkuttamatta liikaa kirjan loppuratkaisua joka oli tähän tarinaan täydellinen, vaikkakin haikea. Kirjan loputtua mietin pitkään millaista Iran elämä tulee olemaan koettuaan sen mitä koki. Voiko sellaisen jälkeen olla onnellinen ja elää normaalia elämää, vai jääkö menetettyä kaipaamaan loppuikänsä niin, että se estää elämisen?