torstai 29. tammikuuta 2015

Välipala

Järkevä ihminen, joka suunnittelee lukuhaasteesta selviämistä, olisi varmistanut että kun edellinen kirja loppuu, seuraava on valmiiksi odottamassa. Epäjärkevä ihminen varaa seuraavan kirjan kirjastosta, vasta siinä vaiheessa kun ensimmäinen kirjan viimeinen sivu on luettu. Tämä tapahtui lauantaina, seuraavaa kirjaa ei ollut lähikirjastossa joten tein siihen varauksen.

Suojattomat oli välipalakirja. Yritin kuvitella tilannetta että olisin kirjatta kunnes varaus saapuu mutta ei siitä olisi tullut mitään. Kirjattomana hyppisin vain seinillä. Suojattomat oli ollut minulla jo pitkään lukemattomien kirjojen pinossa. Tämä pino ei yleensä pienene koska nämä ovat omistuskirjoja joiden lukemisella ei ole kiire, kirjaston kirjat vetävät aina pidemmän korren koska niillä on eräpäivä. Kyseinen kirja oli kierrätyshyllylöytö ja olin ihan tohkeissani kun löysin näinkin uuden ja hyväkuntoisen kirjan. 

Kun luin kirjan takakannen, siellä oli monta sanaa jotka pitkästyttivät. Jengi, huumeet, sekä päähenkilö jonka kuvailussa käytetään sanoja ”identiteettinsä kipupisteet”. Pelkästään takakannen perusteella kirja olisi jäänyt lukematta, mutta, hyvät arviot saivat ottamaan tämän käteen. Sekin oli plussaa että kirja on lyhyt, pari sivua vaille 300. Ajattelin ehtiväni lukea sen hyvin ennen kuin varaus saapuu. Tämä arvio meni nappiin, sain kirjan tänään luetuksi ja varauksen pääsen noutamaan huomenna.

Suojattomat yllätti. Kieli, tunne, juoni.... kaikki oli ihanasti kohdallaan. Myös sekin oli käsittämättömän ihanaa että vaikka tämä oli toinen kirja saman päähenkilön elämästä, ensimmäistä kirjaa ei spoilattu. Se mainittiin pari kertaa ohimennen, mutta, se jäi siihen. Olen yhtä tietämätön sen juonesta luettuani tämän kirjan, kuin olin ennen aloittamista. Mikään ei ole niin raivostuttavaa ja halpamaista kuin se, että edelliset kirjat spoilataan lukukelvottomiksi. Jos on ihan pakko sanoa jotain negatiivista tästä kirjasta, niin olkoon se sitten vaikka se, että kulutushysterian arvostelu meni vähän saarnaamisen puolelle. Tämäkin on vähän kaivamalla kaivettu juttu. Saarnaaminen pisti vähän silmään mutta kun kaikki muu kirjassa on kohdallaan, yksi paasaus siellä täällä on pientä.