lauantai 16. heinäkuuta 2016

Editointia

E:n editointi on vähän alle puolessa välissä. Se etenee hitaasti, koska siirrän korjaukset koneelle parin luvun välein. Yritän välttää sitä tuskallista prosessia, että korjaukset pitää siirtää kerralla.

Onneksi luin Stein on writing-kirjaa samaan aikaan kun aloin editoimaan, sillä se palautti mieleen "näytä älä kerro"-säännön. Ne kohdat joihin en ole tyytyväinen, ovat melkein aina tuon säännön alaisia. Jos en heti hahmota miten näytän sen mitä selitän, olen vain merkannut ne Scrivener tiedostoon korostuskynällä. Puran ne auki siinä vaiheessa kun yhdistän aikajanat. Se miten näytän jotkut kohtaukset, riippuu ihan siitä missä kohtaan ne ovat tekstissä ja sitä en voi tietää varmuudella, kuin vasta ensi kierroksella.

Ehkä minä vielä joku päivä sisäistän tämän säännön. 

Tuon säännön lisäksi, kirjassa oli paljon muutakin mitä oli hyvä kuulla esim jännityksestä, jännitteestä, dialogista, editoimisesta ja vaikka mistä. Parasta kirjassa oli se, että siinä annettiin niin paljon esimerkkejä, että asian pystyi hahmottamaan. Näiden juttujen siirtäminen omaan tekstiin on sitten asia erikseen. 

Ajattelin, että voisin kuunnella tämän uudelleen sen jälkeen, kun olen yhdistänyt aikajanat, mutta ennen kun aloitan seuraavan editointikierroksen. 

Toivottavasti huomenna ei sada. Olen nukkunut vähän huonosti viimeiset kolme yötä. Lenkkeily auttaisi, mutta ulkona sataa aina, kun lenkkeilyyn on aikaa ja/tai energiaa.