maanantai 14. elokuuta 2017

Worldcon raportointia

Ensimmäinen worldcon on vihdoin ohi. Ihana kokemus. Osa porukasta oli panostanut tapahtumaan hienoilla puvuilla, minä kuljin siviileissä joukossa. Paneelit olivat hyvin eri tasoisia. Osassa aika hujahti hetkessä ohi, toisissa se mateli. 
 
Otin kirjoitusvihon mukaan ja kirjoitin Conin aikana puolitoista lukua raakatekstiä sekä useampi sivu juonipohdintaa. Jokaisen ohjelman väliin jäi viisitoista minuuttia siirtymäaikaa. Siinä kun ensin vaihtoi huonetta, käteen jäi useimmiten kymmenisen minuuttia luppoaikaa. Sillä ajalla kirjoitin. 
 
Vaikken ole mikään erityisen fantasia- /scifi- genren suurkuluttaja, sain tapahtumasta silti paljon irti. Tässä pieni raportointi tapahtumasta.

Keskiviikko:
Ehkä vähiten tuottelias päivä. Luentosalit olivat conin alussa liian pienet osallistujamäärään nähden joten näkemättä jäi muutama paneeli koska en mahtunut huoneeseen. Opin senkin kantapään kautta, että jos ohjelmassa luki workshop, sinne piti ilmoittautua etukäteen. Kävin tutustumassa näyttelyihin tässä välissä, joten ei se aika hukkaan mennyt. En mahtunut katsomaan Live tea and Jeopardy -ohjelmaa jossa haastateltiin George R. R. Martinia.

Torstai:
Ehkä eniten odottamani ohjelma oli juuri torstaina. Ditch diggers -podcastin nauhoitus. Se ei ollut ihan perinteinen podcast-jakso vaan vähän sellainen coni-hassuttelu. Oli silti hauska seurata nauhoitusta vaikka vain yksi kahdesta juontajasta oli paikalla.

Perjantai:
Olin paikalla klo 11 – 22. Tämä oli ainoa päivä kun toivoin, että olisin ottanut kirjan mukaan. En kuitenkaan jaksanut raahata kingiä laukussa (1376 s. Pokkari). Luen myös yhtä (paljon ohuempaa) kirjaa Kellotornia varten, mutta se oli conilukemiseksi liian tietopainoitteista ja uutta kirjaa en jaksanut aloittaa.

Illalla osallistuin Hugo-juhlaan. Takapuoli puutui loppua kohti, mutta sain sentään kuvan George R. R. Martinista. 
George R. R. Martinin takaraivo
Lauantai:
Näin Martinin uudestaan kun kävin vilkaisemassa signeeraustilaisuutta. En jonottanut nimikirjoitusta, vaan seurasin sitä vähän sivummalta. Olin paikalla tilaisuuden loppupuolella, joten suurin ryysis oli ohi. Oli ihan hauska nähdä hänet livenä vaikkakin vain vilaukselta, koska sitten piti jo siirtyä seuraavaan paneeliin. 
 
Conin antoisin ja mielenkiintoisin paneeli oli lauantaina kuudelta. 1001 years later: What happened with arabian fiction. Viidestä keskustelijasta kolme oli tullut paikalle. Yksi oli joutunut jäämään kotiin perhesyistä, toinen ei saanut viisumia ajoissa. Kolme vetäjää oli kuitenkin ihan hyvä määrä ja miehet vetivät todella mielenkiintoisen keskustelun vaikka mikrofonit lakkasivat toimimasta ja ilmastointikin meni kiinni jossain vaiheessa. Lämmin tunnelma, ei voi muuta sanoa. Arabialainen scifi-kirjallisuus on nousussa ja kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta. Vaikka miehet pistivät vitsiksi fatwat ja muut, niin ei se lopulta ole kuitenkaan naurun asia kirjoittaa oma henki vaakalaudalla. Sitä miehet korostivat, että 60% esim. Saudi-Arabian asukkaista on alle 30-vuotiaita jotka janoavat oman maan kirjallisuutta. Latasin pädille kolme näiltä miehiltä käännettyä kirjaa (jakoivat linkit ilmaisiksi). Ajattelin lukea nämä heti kun selviän itistä ja muutamasta varauksesta.

Kotimatkalla onnistuin osumaan keskelle myrskyä ja olin ihan uitettu kun tulin kotiin. Muutama puukin oli kaatunut sen reitin varrelta jota käytin, mutta onneksi en ollut paikalla kun räsähtivät maahan. Nyt odotan innostuneena luvattua helleputkea, koska tennarit on parvekkeella ja ne ei ole vieläkään kuivat.

Sunnuntai:
Coniväsymys iski jo aamusta. Oli vaikea herätä ja keho oli jäykkä. Kolmesta suunnitellusta paneelista osallistuin vain kahteen. Energia loppui kesken ja vilutti.

Tänään on onneksi vapaapäivä, mutta huomenna alkaa työt ja arki. Sen verran innostuin conista, että suunnitellaan miehen kanssa Dubliniin menoa kun coni on siellä kahden vuoden päästä. Vielä ei kuitenkaan voida varata hotelleja, koska huoneita ei voi varata niin pitkälle. Oli siis antoisa Coni ja ihana lopetus kesälomalle.