sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Marraskuussa luettu




 



maanantai 24. marraskuuta 2014

Doksit ja drive

A on ollut jo viikon google dokseissa kommentoitavana ja alkukankeuden jälkeen, pitää kyllä sanoa että doksit on kätevä paikka.

Tässä vähän plussia
- Kommentit näkee heti
- Jos kommentoijat muuttavat tekstiä (esim puuttuvat pilkut), korjattavaa kohtaa ei tarvitse etsiä ja muokata itse, vaan korjauksen voi vain hyväksyä tai hylätä.
- Kommentteja voi kommentoida ja käydä keskustelua muutoksista.
- Kommentteja ja korjauksia voi muokata heti. Ei tarvitse odottaa että kaikki ovat lukeneet ennen kun muuttaa. Tietenkin voi jos haluaa mutta pienet muutokset, kuten ne puuttuvat pilkut eivät ole sellaisia asioita joiden hyväksymistä panttaan. 
- Korjattu teksti on heti valmis, ei tarvitse siirtää korjauksia siihen ”oikeaan” dokumenttiin.


Ja sitten huonot puolet:
- Tuskailu sen perään ettei kukaan ole kommentoinut – eli lukenut. Tästä kärsii jos on kärsimätön kuten eräät.
- Miten hallinnoida kässäriä korjausten jälkeen? Kopioinko tekstin takaisin Scriveneriin, vai jatkanko tästä eteenpäin yhdellä dokumentilla. Luultavasti jatkan yhdellä dokumentilla enkä enää palaa tän tiimoilta Scriveneriin.
- Jos kirjoittaja editoi tekstiä samalla kun on lukemassa, lukeminen on vaikeaa kun sanat vaihtuvat silmien edessä (näin kävi kun luin veljen tekstiä ja hän päätti muuttaa sieltä jotain).


Ja lopuksi tuskastuttavat tekniset puolet:
- Doksit päätti luoda kaksi versiota dokumentista kun raahasin .doc tiedoston driveen. Toinen oli se minkä latasin, toinen google docs versio. Poistin jälkimmäisen.
- Doksit päätti sit pistää kirjanmerkit jokaisen luvun alkuun, kätevää jos tykkää niistä mutta ei kätevää jos en pyytänyt enkä halunnut niitä (enkä vielä ole keksinyt mistä ne saa pois, yksitellen en jaksa niitä poistaa).
- Dokseilla oli vaikeaa välillä kun siirsin henkilölistauksen viimeiselle sivulle. Ja tästä johtuen yksi kirjanmerkki on nyt keskellä sivua väärässä kohdassa koska doksit ei osannut päivittää kirjainmerkkejä.

En oikeastaan ymmärrä miten se keksi pistää ne kirjanmerkit sinne alkuunkaan. Teki sen vaikka muutin tekstin ensin rtf muotoon ja sit kopsasin sen uuteen dokumenttiin.

- Jos netti on alhaalla, doksit on saavuttamattomissa.

Huolimatta huonoista puolista, olen tykännyt joten jatkan doksien käyttämistä. Varsinkin tuo kommentointi ja korjausten siirtäminen kässäriin on ihanan vaivatonta.

perjantai 14. marraskuuta 2014

Viikonloppua odotellessa

Viikonloppu, vihdoin! Tai melkein vihdoin. Vielä pitää tämä päivä jaksaa.

Tämä viikko on ollut vähän rankanpuoleinen työrintamalla. Odotan innoissani ensi kuuta ja välipäiviä jolloin olen lomalla. Puolitoista viikkoa kuulostaa ruhtinaallisen pitkältä lomalta, nyt kun se on vielä edessä. Valitettavasti, niin kuin kaikkien lomien kohdalla, päivät hujahtavat ohi nopeasti ja lopussa sitä vain ihmettelee mitä sai aikaiseksi, jos mitään.

Lauantaina olisi tarkoitus pitää A:n tiimoilta viimeinen intensiivinen editointirupeama. Olisi niin mahtavaa jos voisin pistää A:n jo sunnuntaina koelukijoille. Tästä haaveillessani ajattelin samalla päivittää toimintatapojani. Pikkuveli pistää omat kirjoituksensa google driveen missä me koelukijat sitten kommentoimme tekstiä. Tämä on oikeastaan todella kätevää, näin saisin kaikki kommentit samaan dokumenttiin. Pitää vain vähän katsella voiko asetuksista säätää niin etteivät lukijat näe muiden kommentteja, toisaalta se voi olla ihan hyödyllistä, mutta toisaalta muiden kommentit voivat häiritä. Minua ei ole häirinnyt nähdä toisten kommentteja lukiessani tekstejä, mutta pitää tosiaan katsella niitä asetuksia.

Ihan täysin en vielä pääse eroon printeistä, sillä kaksi lukijoistani ovat low-tech lukijoita jotka tarvitsevat paperiversion.

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kirjoittamispaikkoja

Minusta on aina mielekästä lukea missä kaikissa paikoissa ihmiset kirjoittavat. Esimerkiksi Rooiboksen kirjoituskahvila, Elinan mBaari tai muiden bloggareiden työpistekuvat.

Kodin työpisteistä ei kannata paljon kuvia ottaa. On meidän ruma ruska sohva jolla loikoilen ja luen, tai istun ja kirjoitan sekä ruokapöytä jonka äärellä istun joskus jos siirrän paperiversiosta korjauksia koneelle.

Kodin lisäksi kirjoitan ulkona, tätä harrastan melkein viikoittain. Tärkein kriteeri paikalle on ääni. En voi keskittyä metelissä, mikä valitettavasti rajaa suurimman osan kahviloista pois, esimerkiksi lähikahvila. Kun kahvilaa avattiin olin aivan innoissani että nyt saan kodin läheltä paikan missä kirjoittaa. Valitettavasti kahvila on viihtyvyydestään ja hyvistä korvapuusteista huolimatta hyvin hyvin meluisa. Kävin siellä kerran kokeilemassa kirjoittamista ja tämä kokeilu meni suurin piirtein näin. Menen kahvilaan. Olen ainoa asiakas. Hyvä näin koska nyt varmaan saan kirjoittaa rauhassa. Tilaan kahvini, istuudun alas ja kaivan koneeni esille. Pari minuuttia menee hyvin sitten joku kahvilan tytöistä ajattelee varmaan että ”hei, asiakas, laitetaan musiikkia”. Musiikkivolyymit olivat liian kovalla mutta ajattelin että kyllä minä vielä tämän kestän. Seuraavaksi tytöt alkavat putsaamaan lattekonetta ja jauhamaan kahvipapuja sekä pistämään astioita pois. Varsinkin tämä astioiden järjestäminen vihloi korvia ja aiheutti ehkä eniten tuskaa koko hommassa. Koska tässä ei ollut vielä riittävästi melua, paikalle saapui seurue joista kaikki halusivat erikoiskahvin mikä tarkoittaa että lattekone äänteli loppuajan taukoamatta. Se alkoi niin hyvin, kunnes tuli tämä äänien vyöry joka jyräsi minut alleen. Eli se siitä lähikahvilasta.

Parhaat paikat ovat toistaiseksi olleet kirjastot. Varsinkin Kaisaniemen kirjasto joka on ehdoton suosikkini. Keskuskirjaston epäilyttävästä ulkonäöstä huolimatta, odotan sen valmistumista koska se voi olla uusi mahdollinen hyvä paikka kirjoittaa. Keskuskirjasto enteilee kävijämääräksi 10 000 kävijää päivässä, mutta siellä on myös hiljaisia paikkoja joten toistaiseksi paikka kuulostaa ihan lupaavalta.

Kaikenlaisia kahviloita on tullut testattua sekä keskustasta että vähän syrjempääkin mutta mitään suosikkipaikkaa minulla ei ole. Lähimmäksi suosikkipaikkaa on muodostunut editointikahvila jossa tapaamme pikkuveljen kanssa. Paikka on rauhallinen (ainakin siihen aikaan kun olemme olleet siellä editoimassa), siellä on musiikkia mutta volyymi on pienellä, siellä on myös vähän himmeämpi valaistus mikä on mukava. Tämä kahvila ei ole millään tavalla erityinen, ihan tavallinen ketjukahvila  mutta se on paikkana toimiva. Ensi viikolla ajattelin käydä testaamassa Ekbergin kahvilaa. Paikan kirjoittamispotentiaalista en tiedä mitään. Olen käynyt kahvilassa kerran aamiaisella, edellisen työpaikan työporukan kanssa. Silloin en kylläkään kiinnittänyt huomiota äänimaailmaan. Toisaalta harvoin huomaan ääniä ennen kun tilanne on päällä, esimerkiksi se lähikahvila. Olen käynyt siellä kahvilla ja puolison kanssa aamupalalla mutta silloin kaikki oli hyvin. Ääniä oli koska paikka oli täynnä mutta en yhtään rekisteröinyt niitä liian korkeiksi ennen kuin vasta siinä vaiheessa kun tarvitsin hiljaisuutta.

maanantai 10. marraskuuta 2014

Kaavioita ja suunnitelmia


Muutama postaus sitten kerroin hahmotelmista jota halusin kokeilla E:n kanssa. Aluksi ajattelin että se hahmotelma minkä valitsin helpottaa elämää koska se on niin tarkka, mutta siinä kävikin toisinpäin. Liian yksityiskohtainen kaava jumitti minut aivan täysin.

Sitten törmäsin Dan Wells on Story Structure esitelmään ja päätin kokeilla hänen kaaviotaan. 

2. Hook
Now that you know where you are going, figure out where you start.
One simple trick is to start with the opposite state: if a character is going to end strong, he should start weak. This creates an arc of progress.
This is anothr reason it's so vital to know your ending.

4. Plot Turn 1
Just as the midpoint moves you from beginning to end, Plot Turn 1 moves you from beginning to midpoint.
Introduce the conflict
The character's world changes
- Meet new people
- Discover new secret
- Follow the White Rabbit

6. Pinch 1
Apply pressure:
- Something goes wrong
- Bad guys attack
- Peace is destroyed
Force the character's to action
Often used to introduce the villain

3. Midpoint
This midpoint is the exact center between the two states. It is the point at which the characters beging moving from one state to the other.
The caracters move from reaction, to action.

7. Pinch 2
Apply more pressure, until the situation seems hopeless:
- A plan fails
- A mentor dies, leaving the heros alone.
- The bad guys seem to win

5. Plot Turn 2
Moves the story from midpoint to end.
At the midpoint you determine to do something, and in the resolution you do it, so Plot Turn 2 is where you obtain the final thing you need to make it happen.
”The power is in you”.

1. Resolution
Everything in your story leads to this moment.
What is your story about?
Where is your story going?
Make sure you know what kind of resolution you want


Nyt jos ihmettelette miksi olen numeroinut kohdat näin hassusti niin se on sen takia että tämä oli esittäjän järjestys miten hän kokosi omat tarinansa. Sen verran käytin tuota järjestystä että täytin ensin lopun ja sitten alun mutta sen jälkeen täytin niitä sitä mukaan kuin keksin mitkä kohtaukset kuuluvat minkäkin otsikon alle. Tämän rakenteen käyttäminen oli yllättävän helppoa. Se ei ollut niin rajoittava kuin se tarkempi rakenne.


E:ssä on kaksi tarinaa jotka limittyvät yhdeksi, menneisyys ja nykyhetken tarinat. Olen nyt saanut hyvin alustavan raakaversion menneisyydestä. Siinä on suurin piirtein kaikki tapahtumat ja hahmot (ainakin pää ja tärkeimmät sivuhahmot). Nykyhetken tarinan hahmotteleminen on vielä kesken. Tiedän mitä tapahtuu, en vain vielä miten se tapahtuu joten nykyhetken kaaviossa on vielä paljon aukkoja. Kunhan nykyhetken juonikaavio on kasattu, tarkoitus olisi yhdistää nämä yhdeksi juonikaareksi. Sen verran aikatauluja olen miettinyt että olisi ihanaa jos välipäivinä voisi alkaa jo kirjoittamaan. 

E on sellainen projekti joka vaatii jatkuvaa taustatutkimusta. Tämä konkretisoituu siinä vaiheessa kun oikeasti alan kirjoittamaan. Nyt kun vielä hahmottelen voin tehdä sitä ilman että minun tarvitsee tietää tarkalleen millaisesta materiaalista paikkakunnan talot on rakennettu tai millaisia vaatteita ihmisillä oli, tai millaista ruokaa syötiin kyseisessä paikassa kyseisenä aikana.

Koska E:ssä on valtava määrä asioita joita en tiedä, ajattelin purkaa tämän niin että ennen kun kirjoitan luvun, otan selvää kaikista niistä asioista joita tarvitsen sen luvun kirjoittamiseksi. En tiedä onko tämä paras tapa purkaa tätä projektia. Tiedän vain sen, että jos ensin yrittäisin selvittää kaiken ja sitten vasta kirjoittaa, todennäköisesti en aloittaisi kirjoittamista koskaan. Luultavasti vain lamaantuisin siitä määrästä mitä pitää saada selville. Luku kerrallaan lähestymistavassa minulla on sentään raamit jonka sisällä suoritan tiedonhaun. Näin järkeilen tämän nyt, katsotaan mitä ajattelen asiasta siinä vaiheessa kun aloitan kirjoittamisen :)

keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Päättäväisyyttä

Tänään on viides marraskuuta ja aloitan kohta kuukauden kolmannen kirjan lukemisen. 

Eri kivaa! Onerva- kaupungin naiset – 1910.

Viime kuun kirjasaldo jäi vähän niukaksi koska minulla oli hiukan vaikeuksia Tartin kirjan kanssa. En ymmärrä mikä siinä oli niin vaikeaa. Juoni oli hyvä ja kirja oli erinomaisesti kirjoitettu (käännöskin ihan jees mitä nyt muutama kirjoitusvirhe siellä täällä), mutta silti lukeminen oli jotenkin todella työlästä.

Minulla on aivan liian monta kirjaa lainassa ja aivan liian monta vielä varauksessa. Nyt kuitenkin pistän stopin tähän lainaamiseen. En lainaa ainuttakaan uutta kirjaa, en yhtäkään. Sen sijaan luen loppuun ne mitä olen lainannut ja sitten palautan ne ajoissa niin kuin kunnon kansalainen. Varaukset lainaan tietenkin sitä mukaan kun tippuvat syliini, mutta uusia varauksia en saa tehdä.


Tämä täyskielto nyt sen takia että haluan alkaa lukemaan E:n vaatimaa taustatutkimusta. Katselin vähän että voin löytää ainakin osan haluamistani kirjoista kaupungin kirjastosta tai yliopiston kirjastosta, eli kirjoja ei heti tarvitse lähteä amazonista ostamaan.


A:n kanssa olen välitilassa, eli toisin sanoen minulla ei ole muuta tekemistä sen kanssa kuin editointitreffeillä käyminen. Olisi niin ihanaa päästä A:sta eroon kokonaan joten yritetään nostaa editointitreffien määrää. Viime viikolla meidän piti tavata kahdesti mutta vain yksi tapaaminen onnistui. Eilen piti lopettaa vähän aikaisemmin koska päätäni alkoi särkeä. Huomenna, jos ei esteitä tule niin olisi yhdet treffit ja viikonlopulle yritetään vielä toisia. A:n editoiminen pikkuveljen kanssa on vähän yli puolessa välissä. Laskeskelin vähän että jos voimme ylläpitää 3x tapaamisia tämän ja seuraavat kaksi viikkoa voisin saada A:n pois käsistä ennen tämän kuun loppua.