keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kirjoittamispaikkoja

Minusta on aina mielekästä lukea missä kaikissa paikoissa ihmiset kirjoittavat. Esimerkiksi Rooiboksen kirjoituskahvila, Elinan mBaari tai muiden bloggareiden työpistekuvat.

Kodin työpisteistä ei kannata paljon kuvia ottaa. On meidän ruma ruska sohva jolla loikoilen ja luen, tai istun ja kirjoitan sekä ruokapöytä jonka äärellä istun joskus jos siirrän paperiversiosta korjauksia koneelle.

Kodin lisäksi kirjoitan ulkona, tätä harrastan melkein viikoittain. Tärkein kriteeri paikalle on ääni. En voi keskittyä metelissä, mikä valitettavasti rajaa suurimman osan kahviloista pois, esimerkiksi lähikahvila. Kun kahvilaa avattiin olin aivan innoissani että nyt saan kodin läheltä paikan missä kirjoittaa. Valitettavasti kahvila on viihtyvyydestään ja hyvistä korvapuusteista huolimatta hyvin hyvin meluisa. Kävin siellä kerran kokeilemassa kirjoittamista ja tämä kokeilu meni suurin piirtein näin. Menen kahvilaan. Olen ainoa asiakas. Hyvä näin koska nyt varmaan saan kirjoittaa rauhassa. Tilaan kahvini, istuudun alas ja kaivan koneeni esille. Pari minuuttia menee hyvin sitten joku kahvilan tytöistä ajattelee varmaan että ”hei, asiakas, laitetaan musiikkia”. Musiikkivolyymit olivat liian kovalla mutta ajattelin että kyllä minä vielä tämän kestän. Seuraavaksi tytöt alkavat putsaamaan lattekonetta ja jauhamaan kahvipapuja sekä pistämään astioita pois. Varsinkin tämä astioiden järjestäminen vihloi korvia ja aiheutti ehkä eniten tuskaa koko hommassa. Koska tässä ei ollut vielä riittävästi melua, paikalle saapui seurue joista kaikki halusivat erikoiskahvin mikä tarkoittaa että lattekone äänteli loppuajan taukoamatta. Se alkoi niin hyvin, kunnes tuli tämä äänien vyöry joka jyräsi minut alleen. Eli se siitä lähikahvilasta.

Parhaat paikat ovat toistaiseksi olleet kirjastot. Varsinkin Kaisaniemen kirjasto joka on ehdoton suosikkini. Keskuskirjaston epäilyttävästä ulkonäöstä huolimatta, odotan sen valmistumista koska se voi olla uusi mahdollinen hyvä paikka kirjoittaa. Keskuskirjasto enteilee kävijämääräksi 10 000 kävijää päivässä, mutta siellä on myös hiljaisia paikkoja joten toistaiseksi paikka kuulostaa ihan lupaavalta.

Kaikenlaisia kahviloita on tullut testattua sekä keskustasta että vähän syrjempääkin mutta mitään suosikkipaikkaa minulla ei ole. Lähimmäksi suosikkipaikkaa on muodostunut editointikahvila jossa tapaamme pikkuveljen kanssa. Paikka on rauhallinen (ainakin siihen aikaan kun olemme olleet siellä editoimassa), siellä on musiikkia mutta volyymi on pienellä, siellä on myös vähän himmeämpi valaistus mikä on mukava. Tämä kahvila ei ole millään tavalla erityinen, ihan tavallinen ketjukahvila  mutta se on paikkana toimiva. Ensi viikolla ajattelin käydä testaamassa Ekbergin kahvilaa. Paikan kirjoittamispotentiaalista en tiedä mitään. Olen käynyt kahvilassa kerran aamiaisella, edellisen työpaikan työporukan kanssa. Silloin en kylläkään kiinnittänyt huomiota äänimaailmaan. Toisaalta harvoin huomaan ääniä ennen kun tilanne on päällä, esimerkiksi se lähikahvila. Olen käynyt siellä kahvilla ja puolison kanssa aamupalalla mutta silloin kaikki oli hyvin. Ääniä oli koska paikka oli täynnä mutta en yhtään rekisteröinyt niitä liian korkeiksi ennen kuin vasta siinä vaiheessa kun tarvitsin hiljaisuutta.