tiistai 16. kesäkuuta 2015

Kirjoittajameemi

Kirjoittajameemi on pyörinyt blogeissa viime viikolla. Tän on tehnyt Rooibos, Vaarna ja Calendula sekä muutama muu jotka olen bongannut. Tällaisia postauksia on aina mukava lukea joten ajattelin liittyä seuraan.
 
Missä kirjoitat yleensä?
Kotona sohvalla, läppäri sylissä. Joskus keittiönpöydän äärellä, joka meillä on kylläkin olohuoneessa. Mutta yleensä se sohva. Käsin kirjoitan keittiönpöydän äärellä, välillä vuoteessa tai kahvilassa, mutta ei koskaan sohvalla.

Miten kirjoitat käsikirjoituksen ensimmäisen version?
Sekavasti. Perusjuoni, eli se mikä sai minut innostumaan tekstistä pysyy kaikissa versioissa samana, mutta se miten alusta päästään loppuun, se voi muuttua paljon matkan varrella.

Millaiset olosuhteet johtavat sinulla parhaan tekstin syntymiseen?
Olen aamuihminen. Saan enemmän aikaan silloin, kun ei tarvitse mennä heti aamukahdeksaksi töihin, eli olen iltavuorossa tai lomalla. Puoliso saa olla kotona, mutta ei samassa huoneessa kuin minä. Onneksi tämä ei ole ongelma, sillä hän sulkeutuu työhuoneeseen tekemään omia hommia jos ei ole töissä. Iltaisin kun juomme teetä ja puoliso lukee voin kirjoittaa samassa huoneessa, koska silloin hän on keskittynyt kirjaansa ja minä tekstiini.

Eli lyhyesti sanottuna, en halua tulla keskeytetyksi. Sen takia en aloita aamukirjoittamista arkena ennen kun puoliso on mennyt töihin, ja olen saanut korjattua vuoteen ja hoidettua aamutoimet. Kaikkia häiriöitä ei voi sulkea pois, esimerkiksi kissalle on turha selittää että seuraavaan kahteen tuntiin et sitten pyydä ruokaa.

MIllaisia kirjoitusvälineitä käytät (eli tietokone, käsin kirjoittaminen, joku tietty kynä jne)?
Yritän olla fiksaantumatta tiettyihin kyniin, koska juuri nyt keväällä huomasin että Stockman lopetti suosikkikirjoituskynäni maahantuonnin enkä ole löytänyt sitä vielä mistään muualtakaan. Kirjoitan paljon käsin, mutta vielä enemmän koneella. Käsin kirjoitan yleensä silloin kun olen muualla, vihko kun painaa vähemmän kuin kone. Myös kaikkien lukujen raakaversiot on kirjoitettu käsin. Nykyisessä projektissa on muutama luku joista skippasin tämän vaiheen, mutta näiden lukujen laatu on sitten taas paljon heikompaa.

Vedän vihon esille myös silloin kun jumitan. Paperille on helpompaa purkaa solmuja kuin näytölle.

Vihon pitää olla A4, kierreselkäinen ja viivoitettu.Valkoinen viivoittamaton paperi kuulostaa liian anarkistiseltä touhulta. Ilman viivoja kirjoitan vinoon ja sitten en pidä miltä teksti näyttää. 

Mistä saat aiheesi?
En tiedä. Melkein kaikki mitä kirjoitan, ovat sellaisia juttuja mitä olen miettinyt jo monta vuotta, tyyliin että olisipa kiva lukea tällainen kirja. E on näihin muihin verrattuna aika tuore aihe, aloin alunperin miettimään sitä loppuvuodesta ja se kehittyi omaksi tarinaksi pikkuhiljaa. Mutta E:kin alkoi samasta ideasta, eli halusta lukea kirja missä...

Montako kertaa työstät käsikirjoitusta?
Monta.

Mikä osa käsikirjoituksesta on sinusta vaikein?
Keskiosa. Niin kuin sanoin, se perusjuoni pysyy aina samana, mutta miten säätää keskikohta niin että alusta päästään loogisesti loppuun on ongelmallinen. Sen takia säätelenkin niiden lukujen kanssa niin paljon, kun huomaan kirjoittaessa että ei tämä näin voi mennä, ja sitten pitää miettiä et miten sitten.

Tämän takia alkupään luvuissa voi olla viittauksia sivujuoniin ja tapahtumiin joita ei lopullisessa versiossa ole, koska olen nitistänyt ne jossain vaiheessa pois. En kuitenkaan palaa korjaamaan näitä lukuja vielä silloin, mieluummin kirjoitan sen ekan version loppuun ja siivoan nämä editointi vaiheessa.

Onko sinulla kirjoittamiseen liittyviä rituaaleja? Miten valmistaudut kirjoittamaan?
Ei ole rituaaleja, muuta kuin että jos kirjoitan aamulla, niin juon aamukahvin rauhassa loppuun ennen kuin aloitan. Tai ehkä minulla on yksi, eli keitän teetä ennen kun aloitan ja juon sitä samalla kun kirjoitan. Mutta maan ja tähtien ei tarvitse olla missään tietyssä asennossa ennen kun voin aloittaa.

Mitä teet kun tarina jumittaa?
Kirjoitan käsin sitä osaa minkä tiedän tapahtuvan jumittavassa luvussa. Kirjoitan ranskalaisilla viivoilla asioita ylös tai kirjoitan kysymyksiä paperille. Esim mitä X:n pitää kertoa, että Y pääsee eteenpäin? Vastaus voi olla tyyliin ”En tiedä!!!” ja sitten alan pohtimaan ihan kaikkea asian ympäriltä.

Joskus se että tarina jumittaa, voi johtua myös siitä että ei huvita kirjoittaa, tai on väsynyt hakkaamaan näppäimistöä. Silloin mikään muu ei auta kuin se, että pidän taukoa. Luen kirjaa, pelaan, katson elokuvan, teen kotihommia. Silloin kun ei huvita kirjoittaa, on ihan turha pakertaa menemään. Lopputulos on yleensä aikamoista roskaa eikä se piristä mieltä.

Mitä genrejä kirjoitat ja/tai haluaisit kirjoittaa?
Rikoskirjallisuutta. En halua käyttää sanaa jännityskirjallisuus, koska miellän sen agenttitouhuksi, juoksemiseksi ja ammuskeluksi. Minua kiinnostaa enemmän ongelmien ratkominen puhumalla, kuin taka-ajoilla