torstai 30. lokakuuta 2014

Suomalaisuuden kirous?

Läskinäppäimistöfujitsu saapui eilen. Näppäimistö on aivan ihana, äänet ovat kivat ja näppäimistö tuntuu mukavalta sormissa. Työpaikan kone johon alunperin ihastuin taisikin olla 13 tuumainen, sillä tämä 12 tuumainen on selvästi pienempi.

12 tuumaiseen koneeseen on totuttelemista. Ensinnäkin ihan perusjutut kuten sormien liikkuminen näppäimistöllä. Mäkissä sormet saivat tehdä paljon suurempia liikkeitä kirjoittaessa, nyt liikerata on paljon pienempi. Tämä on päivä kaksi ja kyllä tähän nopeasti tottui joten mikään oikea ongelma tämä ei ole.

Näyttökin on niin erilainen kuin mäkissä. En tarkoita nyt kokoa, vaan kuvan terävyyttä. Tällä koneella tulee vähän retrofiilis kun vertaa mäkin ruutuun.

Toinen pieni ongelma mitä olen tässä huomannut on se että oikeaa rannetta on alkanut sattumaan. Luulen että tämä johtuu siitä että pidän konetta enemmän vasemmalla polvella kun kirjoitan ja nyt kun näppäimistö on pienempi, oikealle kädelle tulee vähän jyrkempi kulma. Pitää testailla pöydän äärellä kirjoittamista jolloin saan koneen enemmän keskelle.

Koossa on kuitenkin puolensa. Ensinnäkin tämä painaa huomattavasti vähemmän kuin mäkki, speksien mukaan 0.5kg vähemmän ja se sujahtaa käsilaukkuun täydellisesti, ei kuten mäkki joka venytti laukun äärimmäisyyksiin ja aiheutti vaikeuksia saada sitä olalle. Kantelen konettani melkein viikoittain kodin ulkopuolella. Joko editointitreffien takia tai kun oli enemmän kirjoittamista niin ihan saatoin mennä jonnekin koneen kanssa naputtelemaan.

Vaikka koneen pieni koko tuli yllätyksenä, ajon kuitenkin pitää koneen ja mäkki menee isoveljelle joka linuxoi sen koska ei halua apple käyttistä.

Ja nyt ne onglemat jotka eivät oikeastaan liity koneen fyysiseen muotoon vain enemmänkin käyttikseen.

Suomalainen oikoluku puuttuu melkein kaikesta :(

Tämä on ongelma on enimmäkseen Scrivenerin ja Chromen kanssa. Mäkissä tämä ei ollut ongelma koska olin asentanut koneelle Voikon edeltäjän ja tämä edeltäjä lisäsi oikoluvun kaikkiin kirjoittamispalikoihin. Eli kaikki nettilomakkeet joissa oli enemmän kuin yksi rivi kirjoitustilaa. Se lisäsi sen myös kaikkiin kirjoitusohjelmiin kuten Scriveneriin, eli vaikkei Scrivenerissä ole virallisesti oikolukua suomeksi, se ei ollut ongelma. 

Voikko ei valitettavasi ole yhtä kattava. Ei ainakaan windows koneella. En tiedä miten Voikko toimii mäkissä. Sitä sen edeltäjää kun ei enää voi ladata joten voi olla että jos nyt vaihtaisin uuteen mäkkiin, minulla olisi samat kieliongelmat edessä kuin nyt PC:llä.

Voikko toimii kuitenkin firefoxissa, mikä on ihan jees sillä sinne olen kirjautunut näillä E.K. google tunnuksilla. Tätäkin tekstiä kirjoitan LibreOfficeen koska sille on Voikko liitännäinen, eli suomalainen oikoluku toimii.

Scrivenerin kannalta oikoluvun puuttuminen tarkoittaa sitä että joudun käyttämään tekstin LibreOfficen puolella aina kun luku on valmis, tarkistaakseni kirjoitusvirheet. Se tarkoittaa myös sitä että minun pitää hidastaa kirjoittamisnopeuttani. Suurin osa virheistäni sattuvat kun ajatukset juoksevat nopeammin kuin mitä sormet pysyvät perässä. Kirjoittamisnopeuden hidastaminen tuskin hidastaa kirjoittamisprosessia kovinkaan paljon sillä jos onnistun välttämään kirjoitusvirheet heti alkuunsa, ei tarvitse palata koko ajan taaksepäin korjaamaan punaisella merkittyjä sanoja.

Ja tähän lisäksi pieni tunnustus. Olin väärässä kun sanoin ettei linuxille ole Scriveneriä. On sille, ja vieläpä ilmainen :)