keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Vähän jotain muuta

Eilen päätin, että K:n osuus saa nyt olla. Olen jotenkin niin kyllästynyt koko osuuteen, etten saa korjatuksi niitä muutamia kohtauksia jotka tarvitsevat vähän uutta tekstiä. Joten päätin, että olkoon sitten. Pidän tauon.

Ja tänään sitten syntyi tekstiä. Yksi pieni lisäys kohtaukseen joka oli juuri yksi noista puuttuvista. Oikeastaan tämä oli vähän sitä mitä toivoinkin tapahtuvan. Vähän samaan tapaan kuin jos vannoo, etten ikinä! Niin kohta huomaa tekevänsä juuri sitä.

Seuraavaksi edessä olisi L:n osuudet. Jos mä lähtisin editoimaan tätä omalla prosessilla se olisi sitä, että otan esille sivu 1 ja lause 1 ja sitten uudelleenkirjoittaisin sitä kunnes olen tyytyväinen, ennen kuin siirryn seuraavaan. Sitten kun tulee se kohta, että jokin juttu ei toimi juonellisesti ratkaisisin sen jotenkin siinä kohtaa ja muokkaisin alkupään lukuja ja loppupään lukuja ja sitten jatkaisin lauseiden hinkkaamista.

Myönnän itsekin, ettei tämä ole se kaikkein järkevin tapa. Minkä takia ajattelin kokeilla jotain uutta.

Luin alkuvuodesta kirjan Fast Draft Your Memoir. Nimi saattaa olla hyvä karkotin niille joita ei kiinnosta yhtään muistelmat, mutta tämä kirja oli lempein kirjoitusopas, jonka olen koskaan lukenut ja tässä oli selkein ohje tekstin editoimiseen, johon olen koskaan törmännyt.

Herronin editointiohje on lyhyydessään seuraavanlainen

1. Löydä tekstin teema. (Tämä on ainoa kohta joka tuottaa vaikeuksia. Jos yrittää kirjoittaa dekkaria, niin onko teema ratkaise murha? Voi olla, että tämä kohta toimii paremmin juuri muistelmissa).

2. Tulosta teksti.
Teksti luetaan ja tarkoitus on kirjoittaa jokaisesta kohtauksesta muutaman sanan synopsis.
Sanoja ja lauseita ei saa viilata. Jos teksti synnyttää ideoita, kirjoita ne ylös.

3. Kirjoita lukulistaus puhtaaksi. Lue synopsikset läpi, tee muutoksia, siirrä luvut paikasta toiseen, kirjoita muistiinpanoja…. Kun tämä osa on tehty, kirjoita lukulista taas puhtaaksi. Tämän on tarkoitus nyt olla editointikartta.

4. Aukaise kässärin tiedosto ja siirrä lukujen paikkoja, kunnes ne vastaa editointikarttaa.

5. Nyt vasta tulee lukukohtainen editointi (mutta tässäkään vaiheessa ei viilata sanoja tai lauseita täydellisiksi). Tässä keskitytään luvun sisältöön: toimiiko, onko kohtaus tärkeä, voisiko tämän yhdistää toiseen...

Tämä oli lyhyt tiivistys macro-tason editoinnista. Editointi jatkuu vielä tämänkin jälkeen, mutta mun tavoite on päästä tammikuun aikana aloittamaan kohta 5.

Jos kirjan kirjan ostaminen ei kiinnosta, mutta haluat silti tietää, miten tämä editointi menee niin tämän luvun äänikirjaversion voi kuunnella ilmaiseksi How Do You Write -podcastin jaksossa 108.

L:n osuudet on nyt tulostettu. Sanoja on 22 492 ja sivuja on 125. Tämän pidemmälle en aio vielä mennä. Pidän nyt muutaman päivän tauon ja aloitan lukemisen viikonlopun puolella.