maanantai 13. huhtikuuta 2015

Kaikenlaista epämääräistä sanottavaa

E on edennyt neljänteen lukuun. Tänään tuli ensimmäistä kertaa sellainen olo että teksti tökki vastaan. Neljännessä luvussa on kolme osaa, jotka olen kiltisti erotellut Scrivenerissä kolmeen tekstitiedostoon. Ensimmäisen osio oli helppoa ja ihanaa, mutta nämä kaksi viimeistä etenivät paljon tahmeammin, vaikka olivat ensimmäistä osaa puolta lyhyempiä. Nyt ne saa olla yön yli ja katselen niitä huomenna uusin silmin. Jospa sitten saisin muotoiltua ne vähän järkevämpään muotoon.

Olen puhunut Scrivenerin ihanuudesta ennenkin, ja puhun vieläkin, vaikka se suomenkielinen oikoluku puuttuukin. Tämän räikeän puutteen olen ratkaissut nyt niin, että kun teksti, eli yksi luku, on mielestäni valmis compilaan sen .doc tiedostoksi ja katson mitä kirjoitusvirheitä LibreOffice löytää, sitten siirrän korjauksen Scriveneriin. Aluksi meinasin että copypastaan korjatun tekstin takaisin Scriveneriin, mutta kopioidessa menetän sivumuotoilut ja niitä on paljon tuskallisempi pistää paikoilleen, kun seilata kahden tiedoston välillä tehden korjauksia. Ei niitä kirjoitusvirheitä nyt niin järkyttävän paljon ole joten tämä osuus prosessista ei ole mitenkään ylivoimaisen raskas.

Vaikka tämä oikoluvun puuttuminen aiheuttaakin vähän ylimääräistä työtä, minkä voisi ohittaa jos kirjoittaisin suoraan LibreOfficessa, en silti halua luopua Scriveneristä. Ihan vain siitä syystä että menen täysin lukkoon kun tuijotan pitkää tekstitiedostoa. Scrivenerissä voin jakaa pitkän tekstin niin moneen pieneen tekstitiedostoon kuin haluan, ja keskittyä kerralla vain yhteen pieneen osaan.

Tänään ostin itselleni Torsti Lehtisen Sanojen avaruus - opas luovaan kirjoittamiseen. Vaarna kirjoitti siitä blogissaan ja se tuntui juuri sellaiselta kirjalta josta voisi olla minulle hyötyä. Tässä on pari kirjaa mitkä on pakko lukea alta pois koska eräpäivät hönkivät niskaan, mutta jospa sitten ehtisin vaikka ottaa tämän lukulistalle. 

Huomenna ajattelin painua kirjastoon kirjoittamaan, vähän vaihtelua arkeen.