lauantai 6. toukokuuta 2017

Aamuneljä, Scrivener appi ja lauantai

Eilen keitin teetä aamuneljältä ja kirjoitin tunnin. Kokeilin ensin koneella, mutta siitä ei tullut mitään. Sitten otin kynän käteen ja yritin uudestaan. Tosi usein olen kuullut podcasteissa haastateltavan sanovan etteivät kirjoita käsin koska heidän ajatuksensa kulkevat nopeammin kuin käsi jaksaa kirjoittaa. Minulla ei nähtävästi ole tätä ongelmaa. Ajatukset kulkevat yhtä hitaasti kuin käsi liikkua. Jälleen kerran olisin mieluummin nukkunut kuin istunut neljältä kirjoittamassa, mutta kokemus oli silti ihana. Täytin kaksi A4-sivua (tai yksi molemmin puolin. Miten se nyt haluaa laskea). Parasta oli kuitenkin se, että tekstiä syntyi tosi helposti. Kerran nostin päätä ja katsoin kelloa, mutta muuten vaan kirjoitin.
Äsken oli vähän samanlainen kokemus. Kirjoitin yhden kohtauksen puhtaaksi, mutta seuraava ei toiminut millään joten pistin pädin lataukseen, siirryn vihon äärelle ja sain sivun verran uutta tekstiä. 
 
Olen tässä nyt jonkin aikaa testannut Scrivenerin appia ja se on ihan ok, mutta ei mahtava. Käytän bluetooth näppäimistöä joten kirjoittaminen on siltä puolen ihan mukava kokemus ja nuolinäppäimet on kätsyjä kun pitää siirtää kursoria (tai maalata tekstiä). Olen käyttänyt appia kun kirjoitan kohtauksia puhtaaksi, mutta tekstin editoidessa sirryn läppärin. Tapani editoida on se, että kirjoitan saman lauseen uudelleen ja uudelleen kunnes se alkaa jotenkin toimia. Ehkä kyse on siitä, että pädin näyttö on liian pieni tai siitä, että leikkaaminen, liimaaminen ja tekstin siirtäminen paikasta toiseen on kosketusnäytöllä hiukan haasteellista, mutta koneella editoiminen on helpompaa. 
 
Synkronisointi pädin ja läppärin välillä on toiminut ihan hyvin. Asensin koneelle dropboxin ja Scrivenerin tiedosto on siellä (tämä päivittää muutoksen suoraan dropbox-tilille) ja apin linkitin samaan dropbox-tiliin. Dropboxin asentaminen koneelle tarkoittaa sitä, että kun tiedostoihin tulee muutoksia Scrivener synkronisoituu automaattisesti, mutta pädin puolella se pitää tehdä käsin. Kun aukaisen apin se tarkistaa onko muutoksia ja kysyy haluanko synkronisoida ennen kuin jatkan, mutta toiseen suuntaan se ei tapahdu automaattisesti. Eli toisin sanoen, kun lopetan kirjoittamisen apilla painan synkronointi-nappia jotta muutokset siirtyy dropboxiin. Tähän asti synkronisointi on epäonnistunut kerran. Se toimi kun siirsin muutokset pädiltä dropboxiin, mutta koneella oli ongelmia. Jouduin paikkaamaan tekstiä käsin. Muutokset (uudet tiedostot) olivat kyllä dropboxissa, mutta projekti ei jotenkin osannut liittää niitä. Osasyy tähän ongelmaan saattoi olla se, että pidin aina Scrivener-tiedostoa auki läppäirllä. Nyt olen sulkenut sen ja aukaisen vain jos tarvitsen. 
 
Scrivener appi on ihan kätsy, jos hyväksyy sen, ettei se ole ihan yhtä monipuolinen tai helppo käyttää kuin pc tai mäkkiversio. Voin kuvitella ottavani mieluummin pädin ja näppäimistön mukaan jos lähden reissuun (painavat vähemmän kuin läppäri). Jos pädi on wifi-riippuvainen (kuten omani on koska siinä ei ole sim-korttia), projektin voi synkronisoida ennen kun siirtyy wifittömälle alueelle.

Muuta?
Töiden puolesta viikko oli todella raskas. Tekemistä oli niin paljon, etten kerinnyt lukemaan edes kaikkia posteja. Ensi viikko on onneksi hitusen rauhallisempi samoin kuin sitä seuraavat. Tämä päivä on mennyt ihan vain olellessa. Nukuin puoli kahdekssaan (eli pitkään), siivoilin, tein ruokaa ja kävin lenkillä. Pyykit pyörii koneessa. Tee on jäähtynyt koska kirjoitin tätä. Voisin kirjoittaa vielä hetken ja siirtyä sitten vuoteeseen ja lukemaan.